Sunday, February 17, 2013

Preparation class

Salam alaik.

Alhamdulillah sekarang tengah sibuk dengan Preparation Class for IELTS. kami ada kelas dua kali seminggu. Eh takde lah sibuk sangat ek?

Apa yang bestnye, semestinya dapat kawan baru. We have  different backgrounds. Ada yang doctor, civil engineer, physic teacher, CEO-to-be, translator and me as a high school's student. Sangat seronok sebab kami mempunyai gaya pemikiran, percakapan yang sangat berbeza.

Oh lupa pulak. Point penting untuk entry ni adalah, saya mohon kalian doakan saya untuk IELTS exam pada April nanti ye!

Till, then..

Tuesday, February 12, 2013

Video Jejak Ilmuwan Selangor






Salam alaik,

Suka untuk saya kongsikan video ceramah yang disampaikan oleh ayahanda saya di program Jejak Ilmuwan Selangor baru-baru ini.

salah satu point yang menarik:

Subhanallah, Alhamdulillah, Allahuakbar. Sesungguhnya Allah Maha Pemurah.

Setiap hari kita bernafas Allah tak pernah pun cas nilai oxygen yang kita hirup. Allah bagi free pada semua hambaNya. tak kira lah dia solat atau tidak. tutup aurat atau tidak. sombong dengan Allah atau sebagainya. Allah tak pernah minta kita bayar...

Itu baru nilai bernafas. belum lagi harga kita berpijak dekat bumi Allah.. Subhanallah

oleh itu, cuba fikirkan sejenak.. siapa kita untuk sombong kepadaNya? tak malukah kita hidup di bumi Allah dan masih melakukan apa yang Dia larangi?

"Maka nikmat Tuhan-mu yang manakah yang kamu dustakan?"

say Alhamdulillah everyone, for all the things Allah gives us!

p/s: jika kita mampu menonton movie 1 jam lebih tanpa henti, apa salahnya kalau kita luangkan sedikit masa untuk mendengar ceramah ini. :) #opssarcasm




Thursday, December 27, 2012

fokus

fokus. mata fokus pada skrin laptop.

hish kenapa aku pergi buka balik semua message arwah kak farhanah ni.

rindu. serius rindu. teramat sangat rindu.

al-fatihah :)

Saturday, December 22, 2012

Being gentle with yourself.



Being gentle means many things. It means not expecting yourself to be perfect by tomorrow morning. Hello, kita ni bukan Hulk ok. Tiba-tiba badan jadi hijau. Eh, Hulk kan nama dia? Haha. Chill and give yourself time to grow.

You know what; it’s also means forgiving yourself when you mess up. And who hasn’t done that? We should learn from our mistakes, but we shouldn’t beat ourselves up over them. The past is just that, past.  Learn what went wrong and why. Make ammends if you need to. Then drop it and move on.

‘One of the keys of happiness,’ says Rita Mae Brown, ‘is a bad memory.’ Yeah i agreed with that. It’s actually a big advantage of bad memory. But nobody wants that, right?

Friends,

Are you carrying your mistakes, regrets and pain from the past? Perhaps you need to allow yourself to soak in fresh water for a while. Letting go a burden and giving yourself a second chance may just be the deposit  you need right now.

Truly ‘learning to love yourself,’ as Whitney Houston sings, ‘is the greatest at all.’

Guys, close your eyes. Fikirkan semua nikmat yang Allah berikan pada kita. Banyakkan? Maka bersyukurlah :)

Wednesday, December 19, 2012

You are what you say.



Kalau kita lihat, ada gap antara gaya bahasa orang yang proactive dan reactive. Golongan reactive selalunya menggunakan ayat yang:

Bila ada orang tegur je, diorang akan kata, ‘Nah, saya memang macam ni. Nak buat macam mana lagi?’

‘Sebabkan dia lah saya jadi macam ni. Kalau dia tak ada, saya ok je.’

Notice that reactive languages take power away from you and gives it to something or someone else. As John Bytheway explains in his book What I Wish I’d Known in High School, when you’re reactive it’s like givng someone else the remote control to your life and saying, ‘Here, change my mood anytime you wish’. Proactive language, on the other hand, puts the remote control back into your own hands. You are the free to choose which channel you want to be on.

So guys, where is your remote control right now? :)

From now on, let’s change our language to positive way:
  • ·         Saya akan lakukan...
  • ·         Saya boleh buat lebih baik dari ni.
  • ·         Jom kita cari option lain.
  • ·         Kita boleh selesaikannya dengan cara lain insyaAllah.
  • ·         Saya tak akan biarkan bad mood awak rosakkan mood saya hari ni.


Wait, guys! Selain ubah gaya bahasa, jom kita ubah sikap kita juga:

  • ·         Kalau orang buat salah, maafkan dia.
  • ·         Kalau ada orang perli, kutuk atau suarakan sesuatu yang berkaitan dengan peribadi kita, stay cool, berdepan dengan dia dan dengan tenangnya express apa yang anda rasa.
  • ·         Pedulikan mereka dan berikan mereka peluang kedua. Akur yang dia juga ada kelemahan seperti kita.

And yeah, keep smiling babe!

Today your life begins.



Are you still thinking about your mistakes and all bad memory from the past? Come on guys. Do throw it away. Buat muhasabah diri. Dan jangan ulangi kesilapan lagi.Allah still gives us chances. So, let’s step ahead.  By the way, hey! Have you listen to Bruno Mars’s song entitled Today My Life Begins? Such a great lyric, huh?

Let’s read this lyric calmly and try to follow his way. Be positive person. :)

I’ve been working hard so long
Seem like pain has been my only friend
My fragile heart’s been done so wrong
I wondered if i’d ever heal again
Just like all the seasons
Never stay the same all around me i can feel a change
I’ll break these chains that bind me
Happiness will find me
Leave the past behind me
Today my life begins
A whole new world is waiting
It’s mine for the taking
I know i can make it
Today my life begins
Yesterday has come and gone
And i’ve learn how to leave it
Where it is
And i see that i was wrong
For ever doubting i could win
Life is too short to have regrets
So i’m learning now to leave it
In the past
And try to forget
We only have one life to live
So you better make the best of it.

Got the message? Good.

Bukankah kita patut bersyukur kerana Allah masih kurniakan nafas untuk kita perbetulkan kesilapan lalu? Say Alhamdulillah everyone.

Hari Gembira :))


Why?

Sebab hari pertama saya jejak di cairo selepas cuti musim panas di Malaysia, saya dikenalkan dengan seorang kakak cantik. Pelajar baru.

Rasa seronok ni nak kenal. Tapi, mula-mula je dia mesra. Next days, she gave me poker face, babe. Sigh.

I’m not a PowerPuff Girl who can handle problems with the magic power. Even it just a little prob. I still feel sad and anxious. Kenapa setiap kali saya senyum tak dibalas. Kenapa setiap kali kita say hi dia senyap.

Saya ada buat salah ke? Muka saya hodoh sangat ke sampai takut nak balas senyuman?
Tapi dalam hati, ‘Takpe senyum je sampai dia balas. One day she will smile back at me. cehh.’ :)

Lama-lama, dia mula mesra. Dan sekarang kami rapat. Thanks god.
Moga Allah memberkati ukhuwah antara kami.

p/s: babes, the next time someone sticks two fingers up at you, give them the peace sign back lahh. 

Wednesday, November 14, 2012

Bukan Kerja Gila. dan The Power of Ya Latif!

Salam alaik.

to make the long story short,

13 Nov 2012

seusai subjek yang ke-6, loceng berbunyi menandakan kelas sudah tamat. seperti biasa, benda pertama yang saya akan buat adalah memeriksa phone since i let it silent all the way  i'm in class. ada 3 miscalls dan satu mesej dari unknown number. sudah semestinya kak zai dari Scotland. 

sampai je di rumah, kak zai call semula dan kak zai memaklumkan harga tiket dari Cairo ke  Glasgow, Scotland. seperti rezeki kami untuk ke sana. kami ada buat quick-discussion antara saya, abang de, kak zai & angah dan mak abah via skype. abah sokong 100% untuk saya dan abang de pergi ke sana. angah konvo pada Jumaat ini iaitu 16 Nov. mak dan abah tidak dapat hadir. oleh itu, saya dan abang de akan menjadi wakil keluarga untuk melihat Angah's big day. biiznillah :D

mula-mula sekali, Low expectation. saya tak meletakkan harapan yang tinggi.

tiket pon masih mencari. sebab tu tak boleh expect lebih.

mula-mula tu, masa skype dengan mak, saya kata, 'Mak, ni kerja gila. sebab tak terfikir langsung yang kami akan ke sana. tiba-tiba last minit, semua nya jadi macam sekelip mata.' mak senyum dan, 'Ni bukan kerja gila. Ini kerja Allah.Dia sebaik-baik perancang.' 

Ye, kerja Allah. Perancangan Allah. perancanganNya sangat misteri tapi disulami hikmah tersendiri. semua boleh berlaku dalam sekelip mata. Kunfayakun!

dalam pukul 12pm, kak zai dan angah confirm dah booked tiket untuk kami. alhamdulillah. Allah permudahkan.

satu masalah je lagi.. Visa saya belajar di Egypt sudah mati 30 Oct lepas. rabbuna yusahhil!


14 Nov 2012

banyak ujian untuk buat visa. plus, hari untuk pelajar malaysia beurusan hanyalah pada hari Sabtu. tapi saya pergi juga sambil tak berhenti fikir bahawa Allah pasti bantu saya.

kelihatan masih berbaki tiga pelajar yang beratur di hadapan saya. tetapi pegawai arab tersebut bangun dan tidak mahu lagi meneruskan urusan untuk hari ini. katanya, 'Datang lagi minggu depan.'

Allahu Rabbi.

pegawai tersebut keluar dari pintu pejabat untuk pulang. berbekalkan tawakal dan Ya LAtif yang tak henti-henti saya baca, saya dan kak aishah terus menghampiri pegawai tersebut dan menjelaskan apa yang patut. dia senyum dan suruh kami datang pagi esok. dia akan bantu saya uruskan visa esoknya.

Alhamdulillah. Lega. Bergenang juga lah air mata. sebab tadi memang pegawai tu tengah marah. tapi nak kata Nya Allah Maha Mendengar, terus dia senyum sejurus kami bercakap dengannya. hamdulillah.

The power of Ya Latif!


15 Nov 2012

pukul 7 pagi, kami sudah menunggu di luar pejabat mahupun masih belum buka. nak dekat pukul 9, baru pegawai semalam datang. semestinya, dia masih ingat saya dan kak aishah. dia ambil passport beserta segala butiran yang diperlukan. katanya, 'Kamu duduk dulu, saya akan uruskan.' Alhamdulillah Allah permudahkan lagi.

tak lama kemudian kami dipanggil. alhamdulillah urusan saya sudah selesai.

alhamdulillah..






esok pagi saya dan abang de akan ke airport awal pagi memandangkan flight kami pukul 8am.


mohon doakan kami. Moga Allah permudahkan segala urusan kami.

'Sesungguhnya Allah lah yang memegang segala kunci. kalau kita nak tenang, minta dengan Dia. kalau kita nak urusan dipermudahkan, minta dengan Dia. InsyaAllah Allah tahu yang terbaik untuk kita. Jika ianya baik, Dia akan bagi. Jika tidak, adalah hikmah di sebaliknya tu.' -Abah



Tuesday, November 13, 2012

Mohon Didoakan

semuanya berlaku dengan izin Allah.

Dia Maha Perancang.

Moga Allah permudahkan segala urusan.

Mohon didoakan.

May Allah bless you! The one who reading this entry.

Saturday, November 10, 2012

extremely miss the little angles.


Hari ni  rindu sangat dekat anak saudara. Owh i have three nieces btw. Atif and Awish are siblings. And Muhammad a.k.a Mr. Bam Bam is another one.

Teringat telatah Awish.

Ada satu malam tu, aki (abah) sorok tab Atif. Atif puas suruh makcu dia ni minta dekat aki. Dia takut sebab dia tahu aki amik tab tu sebab dia banyak sangat main game. Dan semestinya makcu tak akan tolong mintak kan. Sebaliknya, makcu akan bagi skrip dekat Atif macam mana nak say sorry dan minta balik tab tu dengan cara yang elok, sopan dan penuh tatasusila. #eh?

“Ok, Atif cakap macam ni dengan aki, ‘Aki, aki ada nampak tab saya tak? Aki, boleh tak saya nak tab tu? Saya minta maaf sebab banyak main game. Tapi kan aki, saya janji lepas ni saya akan main satu jam pagi dan satu jam malam je. Tak lebih.’ ” And atif agreed.

Baru berapa langkah dia jalan, dia pusing balik ke arah saya, “Makcu, boleh tak kita ubah? Kita ubah satu jam pagi, satu jam tengah hari, satu jam malam? Ok tak” Haha apa-apa je lah atif.

Saya perhatikan dia dari jauh. Kelihatan abah tengah tengok berita. Dan semua tahu, kalau abah tengok berita, tak ada siapa pun boleh ganggu except Awish. Dia je yang berani since Awish pon tak faham lagi.

Atif duduk je sebelah abah. Automatically became a behave boy. Haha tak lama pun. Sekejap je dia duduk situ. Tak lama lepas tu, tak tahu lah Atif menghilang ke mana. Dengan Awish sekali tak ada. Tak lama lepas tu, Awish datang dekat aki, dia kiss pipi aki dan, ‘Aki....nak ipad’ dengan slank pelatnya sambil senyum nampak gigi rongak. Alolo so sweet.

Aki tergelak, as usual, aki dengan cucu cepat sikit cair. Hehe. Terus abah panggil makcu dan suruh ambil tab Atif dekat dalam almari baju. And suddenly Atif muncul dan cakap, ‘Terima kasih aki. Nanti saya tak main game banyak dah.’

Eh? Mana skrip kita tadi. Haha bila dah nervous habis memory hilang.


Owh, tak dilupakan,,

Baru-baru ni ada skype dengan Mr. Bam Bam. Sekarang dah pandai berborak dah walaupun makcu tak faham langsung. Dah pandai menyanyi lagu Ba Ba Black Sheep sebab ada belajar dekat nursery. Even, version muhammad berbunyi, ‘Ba Ba Ba Ba Ba..’ hihi so cute.

Tapi tak dapat skype lama sebab line tak clear. Anyway, am extremely happy!

Btw, a big congrats untuk angah yang akan graduate masters dalam bidang international marketing, 16 November ni di University of Strathclyde, Galsgow. Am really proud of you!

And untuk kak zai, in case you read this entry, jangan stress even kena bedah 8/9 ekor tikus harini! Keep smile and be a positive person. I adore you kak zai!


Till then, salam!