Monday, March 1, 2010

9 JENIS SYAITAN

 Umar al-Khattab r.a berkata, terdapat 9 jenis anak syaitan:
 
 1. Zalituun>Duduk di pasar/kedai supaya manusia hilang sifat jimat cermat. Menggoda >supaya >manusia berbelanja lebih dan membeli barang-barang yang tidak perlu. 

2. Wathiin>Pergi kepada orang yang mendapat musibah supaya bersangka buruk terhadap >Allah.  

3. A'awan>Menghasut sultan/raja/pemerintah supaya tidak mendekati rakyat. Seronok >dengan >kedudukan/kekayaan hingga terabai kebajikan rakyat dan tidak mahu mendengar nasihat para ulama.>  

4. Haffaf>Berkawan baik dengan kaki botol. Suka menghampiri orang yang berada di>tempat-tempat maksiat (cth: disko, kelab mlm & tempat yg ada minuman >keras). 

;5. Murrah>Merosakkan dan melalaikan ahli dan orang yg sukakan muzik sehingga lupa >kepada >Allah. Mereka ini tenggelam dalam keseronokan dan glamour etc. 

6. Masuud>Duduk di bibir mulut manusia supaya melahirkan fitnah, gosip, umpatan dan >apa sahaja penyakit yg mula dari kata-kata mulut. 
 
7. Daasim>(# BERILAH SALAM SEBELUM MASUK KE RUMAH...)>Duduk di pintu rumah kita. Jika tidak memberi salam ketika masuk ke rumah,>Daasim akan bertindak agar berlaku keruntuhan rumahtangga (suami isteri>bercerai-berai, suami bertindak ganas, memukul isteri, isteri hilang>pertimbangan menuntut cerai, anak-anak didera dan pelbagai bentuk >kemusnahan rumah tangga lagi). 
 
8. Walahaan>Menimbulkan rasa was-was dalam diri manusia khususnya ketika berwuduk dan solat dan menjejaskan ibadat-ibadat kita yg lain

9. Lakhuus>Merupakan sahabat orang Majusi yang menyembahapi/matahari

***10.Isetan..
      sbuah psr ry yg terkemuka yg ad kat lmbh klang n singapore n beijing..
      keburukan :melalaikan manusia bershopping lupa wktu solat ...hehe tmbhn            
      smata-mata :D

0 comments: