Friday, July 30, 2010

aku tahu itu dugaan dan...akanku jadikan sebagai cabaran bukan halangan..


kata-kata mu..menguatkan si budak iffah yang hampir jatuh..



    " wat pe susah2 hafaz Quran? saya doakan iffah x kan abis nye hafaz 30 juzu
    so, x payah la susah2 nak usaha..memang x kan dapat punye "


okeh..thanx for your nice advise

" hang nak pi mesir wat pa? nanti hang balik dgn x de spm nye
hang nak kije pa? jadi ustazah? ''



jangan risau..nanti iffah akan balik mesia
amik spm..and u need to try think something..
lebih ramai org yang ade spm TAPi masih menganggur tanpa kije :)

 " alah stakat pi mesir belajar kat masjid wat pe? bersepah la masjid kat mesia ni
yang hang bleh ikut belajar sekali "
no!! u don't know all about it..egypt also have high school..
for your information please click this link..
thank u..

" hish da dapat masuk mtnp tu bersyukur la..anak orang lain
tuh berebut2 nak masuk sekolah tu..dia bleh plak nak keluar senang2..
tak pandai bersyukur lansung! "
hmmm...u know what Allah tak akan bagi hambaNYA nikmat yang
sama..dan kita mesti ingat yang ALLAH adalah sebaik2 perancang..
dan tak semua yang kita nak..kita akan dapat :D
" yeay akhir nya iffah keluar juga dari _______"
alhamdulillah iffah dapat juga belajar di bumi anbia
ketika 15 tahun...gedung segala ilmu..

" huh...duduk kat malaysia pon da banyak sakit2
apatah lagi kat negara orang"
alhamdulillah..ALLAH bagi iffah sakit...kawan!!
tu kifarah dosa tau...insyaallah..
beruntungkan?

" stress?? orang hafal Quran mane ade stress..
klu Quran da ada dalam hati..stress tak akan ada"

ALLAh akan bagi ape saja kepada hambaNYA dan tak ada sorang pon yang bleh 
halang...sesungguhnya ALLAh lah yang
maha menguasai..

" buat ape la susah2 ang pi mesir..da la jauh dengan keluarga.. 
klu duduk mtnp dulu kan senang..da la free..
dapat biasiswa setiap bulan plak tuh"
kawan..x pernah terdetik satu pon dalam hati ni..
nak masuk maahad sebab free dan ade biasiswa..
cuba ang plak istighfar balik..
lagipun adat la berjuang mesti kena ade pengorbanan..
so x kesah la kena bekorban duduk 
jauh dengan keluarga

" hish dia ni lepasan methodist girl school..
jangan arap la bleh hafal Quran..for sure x bleh punye.."
don't judge the book by its cover...
habis tu..macam mane orang kafir yang x masuk islam 
tuh boleh hafal Quran..padahal sekadar untk mengkaji jep??

" eleh jangan perasan bagus lah...awak tu masuk
mtnp sebab ayah awak penolong pengarah"
kamu salah...dari azali lagi ALLAh da tentukan halatuju
hambaNYA...so walau ayah saya bukan penolong pengarah pon
klu ALLAH kata jadi maka jadilah...
remember this...KUNFAYAKUN..

student A :" iffah..ayah awak mane ?? ktorg ada klas x ari ni"
student B : "x de..ustaz rashid dah mati..dia sakit jantung (gelak)"
IFFAH : " (tersentak bila student ayah sendiri yg sebelum ni depan
ayah pijak semut pon x mati) ada kejap lagi ayah masuk"
tolong jangan menyesal klu satu ari ALLAH balas balik menda ni...
nauzubillah..iffah x doakan..tapi untuk kamu lebih berjaga2..

hmmmm.....iffah rasa cukup la sampai di sini jep..thanxx to themselves..
coz  da bagi iffah a very nice advise..
dan dengan kata2 anda semua lah..iffah rasa lebih tercabar..
you make me matured
dan tak berhenti2 untuk ingin melangkah..
melangkah dan terus melangkah
selagi mampu melangkah..
tapi ini x bermaksud iffah mahu kamu
ungkapkan kata2 sebegini lagi
terima kasih semua..

moga ALLAH memberkati hidup kalian dunia dan akhirat...
hidayah tu milik ALLAH..
boleh jadi kalau kita x minta ALLAH
x akan bagi kepada kita
that's all from me..
salam :)

 
 

3 comments:

u'r friend beside said...

I know that Iffah is a very strong girl!sebab 2 la Allah bg ujian mcm2 kn?

nurul iffah abdul rashid said...

hmmm...doakan lah iffah jadi lbey kuat dr skrng...eh2 btw...ni sape ea..thanxx for support me :D

u'r friend beside said...

well..as i tell u,i'm u'r friend beside(in class!)hehe =)missing u so much~