Wednesday, September 22, 2010

do not blame the facebook !!


bila cakap je pasal facebook..banyak kekangan yang berlaku disebabkan laman sosial ini..penat dah telinga dengar..

  • anak hilang selepas berhubung dengan kekasih melalui facebook
  • isteri kepada seorang suami dan ibu kepada 4 orang anak telah melarikan diri selepas terlampau addicted dengan facebook..anak keempatnya, 1 tahun 8 bulan turut ditinggalkan
  • anak ditemui di******  bersama 'kekasih facebooknya' selepas hilang beberapa minggu
  • remaja terlanjur melakukan perkara 'sial' bersama lelaki yang baru dikenali di ruangan facebook
kurang cerdikkan diorang ni?huh takut juga nak cakap lebih-lebih..takut nanti ALLAH uji kita pula dengan perkara sebegini rupa..tapi nauzubillah..minta ALLAH jauhkan..takpe..sekurang-kurangnya bila kita tulis@cakap..kita akan lebih berwaspada..

hanya dunia maya


say no to a couple before marriage

memang tak logik akal diorang ni..bukan ape..facebook adalah hanya ruangan sosial..ruangan maya..dunia maya..jadi,macam mane anak-anak muda ini boleh 'ter'couple sesama mereka sedangkan tak kenal dengan lebih mendalam..setakat tahu nama..setakat tengok profile picture @ album picture baik x payah..baru je kenal..senang biarkan si jejaka gelarkan si gadis s*y**g..b**y la..huh whatever..meremang bulu roma dengar..kalau dah kahwin takpe juga..fikir panjang lah kawan...tak kanlah semurah tu je maruah perempuan?

tiada belas kasihan kah kepada anak kecil yang
sangat perlukan dakapan daripada ibunya?

yang kes ibu hilangkan diri ni pulak..tak sayang anak dah ke? sedangkan anak kecil lagi comel tu masih dalam tempoh untuk diberikan susu badan lagi..walaupun ada masalah sebesar mana pon dengan si suami..cuba lah tolak ke tepi..dan fikir soal anak..mungkin anda katakan "alah awak belum kahwin..apa tau?"..okeh si budak iffah ni memang tak boleh jawab..tapi dia boleh fikir..hey see this..anak saudara iffah pon umurnya baru 5 tahun..dia tengok tv..rancangan mengenai kes buang bayi..boleh kata "maksu..orang ni tak sayang ke baby dia..siap boleh buang-buang lagi tu..atif pon sayang darwish (adikknya yang berusia 1 tahun)..hish rasa nak pukul-pukul orang tu..maksu..nanti atif tak nak buat macam tu..tak baik"..okeh give ur comment..budak lima tahun pun boleh berfikir..

alahai kawan..jual lah mahal sikit..

hmm kes terlanjur dengan lelaki yang tak dikenali ni pon satu hal..sememang nya kurang cerdik..sang lelaki sukalah..yang si gadis pulak..sebegitu murah maruah nya..pheeww iffah memang tak faham..dah la baru kenal..nanti mengandung nak buat apa? nak bagi anak makan apa?pasir?kalau nak belajar memang susah dah kot..dengan usia semuda itu..nak kena jaga anak..kerja untuk nak beli susu anak..kalau dibuatnya kena buang keluarga macam mana? di dunia hanya ada kamu dan si anak yang sememangnya tidak bersalah..dunia menjadi gelap..semuanya sudah terlambat..nak fikir tentang belajar?huh tolakkan ke tepi..dulu-dulu tak nak fikir..ibu bapa dan keluarga bagi nasihat..tak nak dengar..rasa hidup terkongkong..dah..bila semua perkara ini berlaku..akan cari keluarga juga kan? bak kata pepatah...air dicincang tak akan putus..si keluarga pula terpaksa menebalkan muka..ibu bapa pula..takkan nak biarkan anak mereka yang dahulu nya dijaga sejak telapak kaki sebesar 2 jari sampai besar sekarang diperlakukan sebegitu rupa..tengok mulianya ibubapa kita..tapi tetap ada segolongan mereka yang tak berhati perut melakukan benda yang tak patut kepada mereka..AMAT KEJAM DISITU..huh nauzubillah...

do not blame the facebook!!

now on, apabila semua perkara telah terjadi..apabila ditanya kenapa boleh jadi begini? ada pihak yang salah kan facebook..remember friends..do not blame the facebook..please stop point your finger to find the mistakes of others...

kalau ya lah semua perkara ini berlaku disebabkan facebook..apa yang anda mampu lakukan..takkan lah anda nak pergi jumpa Mark Zuckerberg(owner of facebook) dan berkata.

just an example

anda : sebab kamu lah anak/isteri/suami/adik(sape2 je la) lari rumah..

Mark Zuckerberg : dah..siapa suruh dia join facebook..

anda : ....



haaa? apa yang anda nak jawab..sememangnya semuanya salah diri mereka sendiri..mereka yang mencari masalah...dan kalau betul lah juga bahawsanya semua perkara berlaku di sebabkan laman sosial..apa yang kita mampu hanya..mencegah mereka dari menggunakan laman tersebut..dan tidak bosan untuk menasiahti mereka..

ask them to stop the facebook

okey? jari iffah pon dah penat menaip..minta maaf kalau ada pihak yang terasa..tapi..siapa yang makan cili dia yang terasa pedas..betul tak? okeh whatever la..yang penting lain kali sebelum bertindak kenalah fikir panjang sikit..nanti buat malu kat budak kecik je..

salam :)
think +ve

0 comments: