Tuesday, October 12, 2010

Ada kenangan di sebalik buah zaitun.. :p

Hari ni iffah balik je dari sekolah, kaki terus melangkah ke Ragab Sons (nama market) dengan dua orang akak..iffah beli satu botol jeruk zaitun (best woo),luncheon,jibnah rumee,roti dan lain-lain lah..hmmm btw bila iffah makan je buah zaitun tu teringat kat ust.ashraf (an Egyptian sir..he was the 1st person gave me the olive)

amacam? boleh telan ka?

1.Time mukhayyam (perkhemahan) kat resort  ape tah dekat dengan dheru beach resort..perkhemahan bahasa arab untuk student MTNP..

Semua orang benci zaitun..haha kami kena paksa makan bila buat kesalahan..then,time tu..semua orang jadi baik..semua orang tak cakap bahasa melayu..semua orang punctual..hanya kerana penangan buah zaitun..

Time tu iffah pon tak boleh makan(haha kantaoi ada buat salah)..mana tak nye masin la pahit la..semua rasa ada..sampai sempat lagi menipu..demi tak nak makan buah zaitun..senyap-senyap time ustaz tak nampak budak iffah ni pi bantai buang dalam rumput..mana la ustaz nampak..huhu berdosa!!dah la time ustaz pandang terus buat mulut macam tengan kunyah s0mething..huhu maaf ustaz!!

2.time mula-mula sampai cairo, iffah dan family makan dekat umah pegawai..ada terhidang buah zaitun dalam piring..pegawai tersebut berkata “kalau awak nak belajar kat sini..kena lah belajar makan makanan diorang..nih..makan buah zaitun ni”
Iffah try makan..buat-buat macam best je zaitun ni...cett teruk kan?hmm bukan ape..nak biasakan dengan diri..(keh3 ayat x boleh terima)

3.kat Asrama Rumah Melayu Abbasia,cairo (ARMA)iffah selalu makan dengan dua orang senior ni...depa telan je semua makanan arab..ada satu hari kitorang makan nasi kosong dan dia taburkan buah zaitun atas nasi...dan makan dengan enaknya..start pada tu..iffah addicted dengan zaitun..

Okeh?sampai sini jep..salam

0 comments: