Friday, December 10, 2010

(myTutorial) Creation of “Get Digitised” via adobe photoshop CS :)

Salam...BismillahiMasyaAllah :)

Sebelum kita mula tutorial, iffah nak maklumkan bahawa tulisan yang telah di unBold kan membawa maksud kepada function yang terdapat dalam Adobe Photoshop CS yang perlu anda gunakan atau set kan. btw, for your information iffah guna Ap CS5 ye! *psst! click gambar untuk kasi lebih menawan :P

ini hasil yang iffah dapat bagi projek kita kali ni..
agak horror dan evil gak lah gambar ni..
tak pasal-pasal cik adik si kecik manis yang tengah pegang
epal ni yang jadi mangsa...
sorry ye dik! akak pinjam gambar!
okeh? abaikan quote kat atas ni..
for your information..i took this picture from the google ya!
psstt! kalau nak dapatkan hasil yang lebih mantop,
sila cari gambar orang yang sedang lihat ke atas
sebagai contoh :
ha? what your respond? cool kan?



Apa yang angpa semua perlu lakukan sekarang adalah, hmm macam biasalah pilih satu gambar yang background nya bewarna putih... kalau tak pun, korang edit lah gambar tu dan (crop+letak dekat background putih) dan save kan bagi memudahkan kerja anda semua J
Untuk tutorial kali ini, apa benda penting yang kita perlu tahu adalah layers and masks dan Cloning.

Step 1

Pastikan gambar yang korang load kan tu bersaiz besar..maksud iffah bagi luas bahagian atasnya..for the example, iffah guna size kertas A4..baru lah luas ruang untuk pecahan gambar tu berterabur..




Step 2

Benda pertama yang kita kena buat adalah buat square holes kat atas gambar dengan menggunakan brush tool. Okeh, lepas tu buka brush options seperti gambar di bawah (tekan small down arrow sebelah brush size at the top page). Lepas itu, click right arrow at the top right of the options untuk buka menu itu. Daripada list yang keluar, sila tekan Drop Shadow Brushes. Pilih faded square shape, set size dia lebih kurang 35 pixel. Hehe sorry lah belit-belit sikit tulis..untuk lebih jelas rujuk gambar di bawah ye? InsyaAllah faham J

Step 3

Buka brushes window. Jika dia tak automaticly buka..korang boleh buka sendiri Window > Brushes.
Dah buka ke? Kalau dah sila tekan  Scaterring dan pastikan the box is ticked. Set up kan options Scaterring tu seperti gambar di bawah.


Step 4

Set kan texture  pula. Pastikan setting dia sama macam gambar di bawah.


Step 5

Select mask atas layer gambar anda dan set brush anda kepada warna hitam. Next, gunakan brush itu over the image untuk menghasilkan square holes pada gambar anda( tak termasuk background).


Step 6

Ulangkan membuat square holes tersebut dengan saiz brush yang berbeza. Jangan lupa! Brush setting mestilah sama ye! Just alter the brush size! Final result, square holes tersebut mestilah kelihatan tidak teratur ye!

Step 7

Masa untuk jadikan square holes tu sucked off pada gambar anda. Kasi serabut sikit! Untuk serabutkan lagi kita boleh menggunakan cara yang sama tapi dengan menggunakan clone tool. Setkan brush effect sama seperti apa yang kita lakukan sebentar tadi.

Tapi sebelum tu, duplicate kan layer gambar anda dan remove kan mask pada layer yang baru di duplicate sahaja. Anda perlu buat square holes pada gambar rajah ini pula. Selepas itu, sila buat new layer at the top of your layer stack.

Step 8

Select clone tool dan buka brush option  seperti sebelum ini. Pastikan anda select Drop Shadow Brushes.

Step 9

Set kan scattering  sama seperti tadi kecuali count jitter dia tukarkan kepada 0%

Step 10

Kali ni kita tak perlu texture effect. Select the top blank layer. Pastikan sample (at the top page) ditukarkan kepada current & below. Next, spray a few cloned squares above it and repeat(atas gambar anda). Ia akan menghasilkan great sense yang agak berterabur. Sila tukar-tukar size brush anda untuk jadikan gambar agak menawan J. Iffah gunakan banyak juga sizenya..100,50,40 dan 35. Depends on korang lah.


Step 11

 Sambil-sambil tukar size tu, jangan lupa untuk kekalkan setting dia ye! Karang tak pasal-pasal tak menjadi projek kita. Bila sudah selesai, hide kan layer itu by clicking the eye symbol next to it, untuk melihat hasilnya yang complete.

Step 12

Okeh sekarang kita dah sampai kepada step yang ke dua akhir. Hmm, btw, kalau kita nak bagi gambar ni lagi cun.. i mean wanted to give the impression of them flying off to single point. Apa yang perlu kita lakukan sekarang adalah add layer mask atas cloned layer dan mask out square yang kita tak nak. Lepas tu hide kan layer you were cloning from. Untuk lebih jelas meh kita tengok gambar.

Step 13

Step ni depends on korang sama ada nak buat ke tak..function dia just mengelakkan gambar ni nampak pucat sangat...senang cerita, untuk +vivid colour lah. Caranya adalah hanya menambahkan black fill layer serta tukarkan blend mode kepada ‘soft light’.



0 comments: