Monday, December 13, 2010

(myTutorial) Tilt Shift Effect :)

salam..

kawan! kali ni kita belajar tentang Tilt Shift Effect..secara ringkas nye..teknik edit gambar ni boleh jadikan satu picture tu jadi macam tak real..seolah-olah it is a photo manipulation...hmm nak senang meh la tengok sendiri hasilnye..

btw, just nak inform..effect ni lawa kalau gambar yang kita edit ni di snap dari satu tempat yang tinggi..macam atas bukit atau bangunan..see this! (maap example tak lawa -_-)



next example




nak try tak? kalau nak just follow the step ya? layan...

step 1

mula-mula macam biasa masukkan gambar..lepastu adjust color jap Image > Auto Tone and Auto Contrast and Auto Color (tekan satu-satu tau)

Step 2

Tekan Gradient Tool  seperti di bawah (in the red circle)


Step 3

Tukarkan mode dan click reflected area macam gambar di bawah



Step 4

Click edit in standard mode 



Step 5

Then, buat garisan tegak atas bahagian yang anda semua nak focus kan (tak nak bagi blur)..dan akan terhasil garisan gradient merah macam kat bawah ni.


Step 6

Kemudian tekan semula edit in standard mode tadi...dan garisan gradient merah akan hilang dan digantikan dengan garisan putus-putus...ada tak?


Step 7

pergi ke filter > blur > lens blur


Step 8

Setkan seperti  berikut : Radius=54, Blade Curvature=40, Threshold=255...hmm yang ni ikut citarasa korang sendiri la kot..tapi kalau tak sure baik ikut yang ini je ye?


Step 9

image > adjustments > levels



Step 10

yang ni ikut creativity nak adjust color levels...iffah just adjust input level je 0 > 1.0 > 200...ni depends on picture juga tau..ken pandai agak..


Step 11

Next, pergi ke image > adjustments > hue/saturation


Step 12

set kan saturation kepada +55


ok..alhamdulillah selesai sudah..jadi tak yang korang buat? kalau tak jadi bagi tau la ye...hmm btw gambar yg iffah guna ni sebenarnya sudah di edit sebelum buat tilt shift effect...iffah buat HDR effect...see this!

slia click gambar untuk lebih jelas...

amacam?ok tak?hihi.okeh2 homework tengah queue up ni!! ada ape-ape soklan bagi tau la ye :D salam dan selamat mencuba

0 comments: