Saturday, January 22, 2011

(myTutorial) making a fake rainbow via PS :)

Salam!
Today, our project will be about making a fake rainbow! Feel free to try ya? This is the most simple tutorial..hihi because it’s only need 5 step to make your picture look awesome..just simple mimple maa…this is my final result okeh?

i took this view from Mr.Google


Step 1
Tanpa perasaan segan silu nya..ayuh kita beramai-ramai telan tekan button create a new layer! (look at the button inside the red circle) *ayat macam terlalu excited -_-*




Step 2..
Okeh sekarah mari kita melangkah ke langkah ke dua 0_o.. Give similar settings as in the image below ya? Wa ba’den (dan selepas itu) tekan gradient image(dalam red square yang paling kiri) sampai lah ada gradient options keluar..



Step 3
From the presets, lets click the color box such in the red square below ya..okeh dekat sini iffah nak buat pengumuman sikit..baca btoi btoi naaa…

  1. 1.       Nampak tak garisan color kat bawah tu dengan ala-ala pencil yang kecik cenonet tu? Haa kalau nampak..something yang iffah panggil pencil tu namanya tab stops..you all can do anything with this tab stops..for the example nak buang ke (caranya: just click and drop it away from the line.) dan tukar-tukar warna(caranya:click tab stops  yang korang nak tukarkan warnanya dan click kotak sebelah anak panah tu and select your own color)

  1. 2.       Rapatkan the tab stops  each other..dan hasilnya akan jadi macam picture kat bawah. Then, click OK.



Step 4
Buat satu garisan dekat kawasan yang anda ingin kan..ha? apa? Dia jadi bulat? Hihi memang macam tu lah..but let it be first..nanti kita settle kemudian..apa yang penting? Kerjasama! set up kan opacity layer tu kepada 30%...



Step 5
Now, sila rajinkan tangan anda untuk padamkan kawasan pelangi yang tak dihendaki..let make it like semicircle..baru lah betulkan…huhu mana ada pelangi bulat! Btw, jangan lupa untuk guna soft round eraser ya!




Here we are! Now our picture more wonderful with the ‘fake’ colorful rainbow..

Sesungguhnya ciptaan Allah itu lebih cantik reka bentuknya… subhanallah!

salam :D

0 comments: