Saturday, January 1, 2011

(myTutorial) write your text on the sweaty window :)

Bismillahhirrahmannirahim..

Salam..
Haih dah lama tak buat tutorial..hari ni just nak tunjukkan cara kita nak menulis atas wet sweaty window by ps..macam kat cermin baru lepas hujan tu kan,kan,kan? Okeh jom lah start buat sekarang..just follow the step ya?

inilah hasilnya..simple je kan!

Step 1
Macam biasa masukkan gambar anda..mula-mula kita kena masukkan gambar window with the water drops..kalau susah sangat buat lah macam iffah :P segala-galanya ambil dekat Incik Google..okeh dah  buka ke? Kalau dah sila pergi ke adjustment > desaturate.. rasanya korang mesti tau kan fungsi dia? Kalau tak tahu, meh sini iffah bagi  tau..fungsi dia hanya untuk transform kan picture kita kepada warna black and white.


Step 2
Sekarang iffah nak kurangkan brightness dia pulak.. image > adjustment > levels.. kemudian set kan seperti kat bawah..setkan 5.5 ya?


Step 3
Okeh..sekarang kerja edit meng-edit dekat window ni dah settle..kerja kita sekarang pulak adalah masukkan background picture yang kita nak atas window ni tadi..tindihkan saja..terpulang lah korang nak letak gambar apa..tapi kalau nak lebih menjolok mata tu, letaklah picture of night view ke..biar ada nampak light effect tu sikit baru cun..okeh kalau dah masukkan gambar tu..sila tekan edit > free transform.
ni picture yang iffah pilih dari incik google ya!


Step 4
Untuk nampakkan lebih real..sila apply filter > blur > Gaussian blur.. set up kan macam picture di bawah.

Step 5
Kemudian tukarkan layer mode kepada overlay dan set opacity kepada 80%...ha! cuba tengok hasilnya… amazing kan? Hihi


Step 6
Ok selesai…sekarang korang perlu tekan  brush tool plak.. and macam biasalah..set kan seperti picture dibawah ye? brush size: 30 ya!


Step 7
Tukarkan brush size kepada 8 pixel.. dan dengan menggunakan segala kreativiti yang korang ada.. sila buat water drops yang meleleh dekat text tu…kalau tak faham apa..cuba tengok hasil yang iffah  buat kat bawah ni.
click this picture untuk lebih jelas


Step 8
To  emphasize the focus on the text, sila add satu new layer and fill it with the white color. Next, change the layer mode to softlight and fill to 67%. process ni akan menjadikan picture kita kelihatan lagi berwap..maksudnye the fake text that we wrote just now, will be such a real picture..


Okeh dah siap…senang, simple dan smart.. maaf kalau ada kekurangan ya? Fell free to try it!
Salam

0 comments: