Wednesday, February 23, 2011

PHOTOSHOP TUTORIAL CONTEST.. *lalala*

salam..
iffah nak join contest lah..walau pun cuaca masa tak mengizinkan..iffah tetap nak join jugak...TAPI just copy paste je tutorial yang iffah buat sebelum ni boleh? maybe ade yang dah bosan dengan tutorial ni..tapi tak apa..jadikan tutorial kali ni ulang kaji eh?hmm btw memandangkan cik naa kata kami boleh buat 2@3 tuto dalam satu entry...so, it is a great news :) haa.. to all readers, jangan lupa untuk join contest ni 
owh ya...memandangkan che naa suruh tag dua orang yang sifoo dalam adobe photoshop ni..kali ni nak tag incik ezhan dan incik shrek lah .. 
  
 (1st tutorial) making a fake rainbow
Today, our project will be about making a fake rainbow! Feel free to try ya? This is the most simple tutorial..hihi because it’s only need 5 step to make your picture look awesome..just simple mimple maa…this is my final result okeh?

i took this view from Mr.Google


Step 1
Tanpa perasaan segan silu nya..ayuh kita beramai-ramai telan tekan button create a new layer! (look at the button inside the red circle) *ayat macam terlalu excited -_-*




Step 2..
Okeh sekarah mari kita melangkah ke langkah ke dua 0_o.. Give similar settings as in the image below ya? Wa ba’den (dan selepas itu) tekan gradient image(dalam red square yang paling kiri) sampai lah ada gradient options keluar..



Step 3
From the presets, lets click the color box such in the red square below ya..okeh dekat sini iffah nak buat pengumuman sikit..baca btoi btoi naaa…

  1. 1.       Nampak tak garisan color kat bawah tu dengan ala-ala pencil yang kecik cenonet tu? Haa kalau nampak..something yang iffah panggil pencil tu namanya tab stops..you all can do anything with this tab stops..for the example nak buang ke (caranya: just click and drop it away from the line.) dan tukar-tukar warna(caranya:click tab stops  yang korang nak tukarkan warnanya dan click kotak sebelah anak panah tu and select your own color)

  1. 2.       Rapatkan the tab stops  each other..dan hasilnya akan jadi macam picture kat bawah. Then, click OK.



Step 4
Buat satu garisan dekat kawasan yang anda ingin kan..ha? apa? Dia jadi bulat? Hihi memang macam tu lah..but let it be first..nanti kita settle kemudian..apa yang penting? Kerjasama! set up kan opacity layer tu kepada 30%...



Step 5
Now, sila rajinkan tangan anda untuk padamkan kawasan pelangi yang tak dihendaki..let make it like semicircle..baru lah betulkan…huhu mana ada pelangi bulat! Btw, jangan lupa untuk guna soft round eraser ya!




Here we are! Now our picture more wonderful with the ‘fake’ colorful rainbow..

Sesungguhnya ciptaan Allah itu lebih cantik reka bentuknya… subhanallah!



(2nd tutorial) write your own text on the wet window

hari ni just nak tunjukkan cara kita nak menulis atas wet sweaty window by ps..macam kat cermin baru lepas hujan tu kan,kan,kan? Okeh jom lah start buat sekarang..just follow the step ya?

inilah hasilnya..simple je kan!

Step 1
Macam biasa masukkan gambar anda..mula-mula kita kena masukkan gambar window with the water drops..kalau susah sangat buat lah macam iffah :P segala-galanya ambil dekat Incik Google..okeh dah  buka ke? Kalau dah sila pergi ke adjustment > desaturate.. rasanya korang mesti tau kan fungsi dia? Kalau tak tahu, meh sini iffah bagi  tau..fungsi dia hanya untuk transform kan picture kita kepada warna black and white.


Step 2
Sekarang iffah nak kurangkan brightness dia pulak.. image > adjustment > levels.. kemudian set kan seperti kat bawah..setkan 5.5 ya?


Step 3
Okeh..sekarang kerja edit meng-edit dekat window ni dah settle..kerja kita sekarang pulak adalah masukkan background picture yang kita nak atas window ni tadi..tindihkan saja..terpulang lah korang nak letak gambar apa..tapi kalau nak lebih menjolok mata tu, letaklah picture of night view ke..biar ada nampak light effect tu sikit baru cun..okeh kalau dah masukkan gambar tu..sila tekan edit > free transform.
ni picture yang iffah pilih dari incik google ya!


Step 4
Untuk nampakkan lebih real..sila apply filter > blur > Gaussian blur.. set up kan macam picture di bawah.

Step 5
Kemudian tukarkan layer mode kepada overlay dan set opacity kepada 80%...ha! cuba tengok hasilnya… amazing kan? Hihi


Step 6
Ok selesai…sekarang korang perlu tekan  brush tool plak.. and macam biasalah..set kan seperti picture dibawah ye? brush size: 30 ya!


Step 7
Tukarkan brush size kepada 8 pixel.. dan dengan menggunakan segala kreativiti yang korang ada.. sila buat water drops yang meleleh dekat text tu…kalau tak faham apa..cuba tengok hasil yang iffah  buat kat bawah ni.
click this picture untuk lebih jelas


Step 8
To  emphasize the focus on the text, sila add satu new layer and fill it with the white color. Next, change the layer mode to softlight and fill to 67%. process ni akan menjadikan picture kita kelihatan lagi berwap..maksudnye the fake text that we wrote just now, will be such a real picture..


Okeh dah siap…senang, simple dan smart.. maaf kalau ada kekurangan ya? Fell free to try it!


(3rd tutorial)  Creation of “Get Digitised” 

Sebelum kita mula tutorial, iffah nak maklumkan bahawa tulisan yang telah di unBold kan membawa maksud kepada function yang terdapat dalam Adobe Photoshop CS yang perlu anda gunakan atau set kan. btw, for your information iffah guna Ap CS5 ye! *psst! click gambar untuk kasi lebih menawan :P

ini hasil yang iffah dapat bagi projek kita kali ni..
agak horror dan evil gak lah gambar ni..
tak pasal-pasal cik adik si kecik manis yang tengah pegang
epal ni yang jadi mangsa...
sorry ye dik! akak pinjam gambar!
okeh? abaikan quote kat atas ni..
for your information..i took this picture from the google ya!
psstt! kalau nak dapatkan hasil yang lebih mantop,
sila cari gambar orang yang sedang lihat ke atas
sebagai contoh :
ha? what your respond? cool kan?



Apa yang angpa semua perlu lakukan sekarang adalah, hmm macam biasalah pilih satu gambar yang background nya bewarna putih... kalau tak pun, korang edit lah gambar tu dan (crop+letak dekat background putih) dan save kan bagi memudahkan kerja anda semua J
Untuk tutorial kali ini, apa benda penting yang kita perlu tahu adalah layers and masks dan Cloning.

Step 1

Pastikan gambar yang korang load kan tu bersaiz besar..maksud iffah bagi luas bahagian atasnya..for the example, iffah guna size kertas A4..baru lah luas ruang untuk pecahan gambar tu berterabur..






Step 2


Benda pertama yang kita kena buat adalah buat square holes kat atas gambar dengan menggunakan brush tool. Okeh, lepas tu buka brush options seperti gambar di bawah (tekan small down arrow sebelah brush size at the top page). Lepas itu, click right arrow at the top right of the options untuk buka menu itu. Daripada list yang keluar, sila tekan Drop Shadow Brushes. Pilih faded square shape, set size dia lebih kurang 35 pixel. Hehe sorry lah belit-belit sikit tulis..untuk lebih jelas rujuk gambar di bawah ye? InsyaAllah faham J

Step 3

Buka brushes window. Jika dia tak automaticly buka..korang boleh buka sendiri Window > Brushes.
Dah buka ke? Kalau dah sila tekan  Scaterring dan pastikan the box is ticked. Set up kan options Scaterring tu seperti gambar di bawah.


Step 4

Set kan texture  pula. Pastikan setting dia sama macam gambar di bawah.


Step 5

Select mask atas layer gambar anda dan set brush anda kepada warna hitam. Next, gunakan brush itu over the image untuk menghasilkan square holes pada gambar anda( tak termasuk background).


Step 6

Ulangkan membuat square holes tersebut dengan saiz brush yang berbeza. Jangan lupa! Brush setting mestilah sama ye! Just alter the brush size! Final result, square holes tersebut mestilah kelihatan tidak teratur ye!

Step 7

Masa untuk jadikan square holes tu sucked off pada gambar anda. Kasi serabut sikit! Untuk serabutkan lagi kita boleh menggunakan cara yang sama tapi dengan menggunakan clone tool. Setkan brush effect sama seperti apa yang kita lakukan sebentar tadi.

Tapi sebelum tu, duplicate kan layer gambar anda dan remove kan mask pada layer yang baru di duplicate sahaja. Anda perlu buat square holes pada gambar rajah ini pula. Selepas itu, sila buat new layer at the top of your layer stack.

Step 8

Select clone tool dan buka brush option  seperti sebelum ini. Pastikan anda select Drop Shadow Brushes.

Step 9

Set kan scattering  sama seperti tadi kecuali count jitter dia tukarkan kepada 0%

Step 10

Kali ni kita tak perlu texture effect. Select the top blank layer. Pastikan sample (at the top page) ditukarkan kepada current & below. Next, spray a few cloned squares above it and repeat(atas gambar anda). Ia akan menghasilkan great sense yang agak berterabur. Sila tukar-tukar size brush anda untuk jadikan gambar agak menawan J. Iffah gunakan banyak juga sizenya..100,50,40 dan 35. Depends on korang lah.


Step 11

 Sambil-sambil tukar size tu, jangan lupa untuk kekalkan setting dia ye! Karang tak pasal-pasal tak menjadi projek kita. Bila sudah selesai, hide kan layer itu by clicking the eye symbol next to it, untuk melihat hasilnya yang complete.

Step 12

Okeh sekarang kita dah sampai kepada step yang ke dua akhir. Hmm, btw, kalau kita nak bagi gambar ni lagi cun.. i mean wanted to give the impression of them flying off to single point. Apa yang perlu kita lakukan sekarang adalah add layer mask atas cloned layer dan mask out square yang kita tak nak. Lepas tu hide kan layer you were cloning from. Untuk lebih jelas meh kita tengok gambar.

Step 13

Step ni depends on korang sama ada nak buat ke tak..function dia just mengelakkan gambar ni nampak pucat sangat...senang cerita, untuk +vivid colour lah. Caranya adalah hanya menambahkan black fill layer serta tukarkan blend mode kepada ‘soft light’.

TAMMAT :)

adess..awat over sangat ni sampai 3 tuto terus..haih iffah iffah **geleng kepala**

ok lah da penat :P to all readers..feel free to join this contest..seronok apa bagi ilmu kita kat orang lain..puasss *ehh tetiba plak**

ok tak nak merapu dah..salam




2 comments:

aimi shahida said...

waaaaaaaa menariknya ^^
gudluck :)

nurul iffah abdul rashid said...

thanxx ya?