Thursday, September 6, 2012

few tips for my girlfriends!

Salam. entry kali ni khas untuk sahabat-sahabat saya yang bakal terbang jauh untuk sambung pelajaran mereka ke luar negara. tips yang sangat simple tapi insyaAllah berguna. saya nak list kan must-have-stuffs dalam bag yang nak di carry atas flight nanti!

They are:

  • reasonable quantity of book to read. bring the one you need to read only.
  • Quran
  • lip balm. just in case, bila kita duduk terlampau lama dalam flight, badan akan dehydrated. Bibir akan jadi kering dan tak selesa. So you can use lip balm to avoid it.
  • any type of chocolate! this is a must! saya mesti bawa chocolate sebab nanti kalau lapar boleh alas perut dengan chocolate dulu. bagi tenaga sikit. time transit pon, kadang-kadang tak sempat nak beli makanan. nak kena tukar duit lagi. really waste your time! so, kalau ada chocolate kan senang..
  • mp4/ipod/anything maybe?
  • dan yang PALING PENTING, semestinya passport dan boarding pass. kalau tak de dua benda ni buang masa je beli chocolate, bawa buku, prepare lip balm. haha
itu saja :) benda lain boleh je bawa. tapi jangan lah banyak sangat. berat nak carry sana sini! dan lagi satu, kalau ada camera dan laptop tu, highly recommended untuk carry ye.
 

owh ye! lagi satu, make sure pakaian yang korang pakai tu selesa. kalau pakai material cotton lagi bagus. sebab 90% aktiviti kita dekat dalam flight tu adalah tidur. so, kalau cantik tapi tak selesa, kesian lah badan :)

and last but not least, pakai lah kasut yang selesa. tak payah nak bertumit. sebab nanti transit, nak kena bekejar-kejar. nak cari toilet, nak cari surau, nak pergi pula kat terminal untuk berlepas. kan penat tu...

thats all. selamat menikmati waktu bersama keluarga. makanlah masakan mak tu banyak-banyak. hehe

till then, salam.

0 comments: